mandag 3. september 2007

Parodiert, ironisert og animert

En hel verden har frydet seg over Miss Teen South Carolina og hennes eventyrlige flom av nonsense. Jeg skal ikke linke til klippet som alle har sett, det er historie nå. Parodiene og ironiseringen over den unge Missen flommer forlengst over nettstedet YouTube. Hun går mot evig berømmelse, her er en festlig vri:

søndag 2. september 2007

Hjeeelp jeg er lik en SV'er

Jeg er leken og elsker følgelig tant og fjas. Saklige og mer usaklige tester og quiz er derfor midt i blinken for en som meg. I dag dumpet jeg tilfeldigvis innom NRK sine sider der "Test deg selv og finn partiet" lyste opp mot meg. Den måtte prøves! Etter 22 spørsmål fikk jeg vite "Gratulerer du er 80 % lik SV-velgere"! Lettere rød i maska lurte jeg selvfølgelig på hva galt jeg hadde gjort nå? Hadde jeg ikke svart at storbyferier, restaurantbesøk, opplevelser og andre ting som koster skjorta er tingen?

Riktignok stemte jeg SV en gang i ungdommen, selvfølgelig i et svakt øyeblikk og selvfølgelig vil ikke slikt skje igjen. Jeg innså raskt at verdier ikke er en statisk størrelse, men dynamiske og slikt som må skapes for at kaken som skal fordeles blir stor nok. En trenger gode vilkår for de some skaper noe dersom en skal få vekst til fellesskapets beste. Denne lille erkjennelsen får en til å gli innover mot sentrum, og ganske så riktig havner jeg vanligvis opp i Venstre eller SP på slike tester (dog har jeg aldri stemt på disse partiene, tester er jo ikke til for å følges blindt, en har da ikke bare en hjerne, men et hjerte også). Men jeg havnet altså ikke der i år. Når jeg leste videre om dette foruroligende testresultatet sto det: "SV-velgere drikker mest caffe latte av alle velgergrupper. De går hyppigst på restaurant, men det spiller ingen rolle om rettene er av norsk eller utenlandsk opprinnelse. De foretrekker storby- eller opplevelsesferier i likhet med RV-velgerne. De er kulturdiggende, leser mye skjønnlitteratur og liker fotografering." Takk gode gud - det er visst ikke så ille å ligne på en SV-velger allikevel...


Etter dette måtte jeg bare ta en annen test for å få ristet dette av meg ved første og beste anledning. Valget ble noe tilfeldig VGs valgulator. Allerede på startsiden oppdaget jeg at testen var en skandale. Der sto det "Hvilket parti kjemper for deg?" Jaha, en skulle altså kun tenke ut fra egne behov? Jeg stemmer da vel på et parti som kjemper for den type samfunn jeg vil bo i, og tar følgelig hensyn til en større sammenheng enn min egen navle. Med utgangspunkt i meg selv, og det jeg kan tanke meg av goder, sier det seg vel nærmest selv på hvilken side i politikken jeg ville være. En single uten barn, med egen leilighet og ordnet økonomi - trenger man egentlig å ta en test for slike?

Litt nysgjerrighet fikk meg deretter til å sjekke statistikken til de som hadde tatt denne testen. Den understreket mistanken om at hele valgulatoren er fullstendig ubrukelig. I hvert fall er den slett ikke det den gir seg ut for å være. VG påstår nemlig at "VG Netts Velgerguide er ingen vitenskapelig test. Dette er kun et hjelpemiddel basert på vurderinger fra VGs politiske avdeling...". Ikke en vitenskapelig test nei, det kan dere trygt si, men å påstå at dette er et hjelpemiddel er som å si at en spiss nål og en bøtte med sand hjelper på en varm solskinnsdag når sykkelen nettopp har punktert - det blir litt bak/fram om du skjønner hva jeg mener. Se på dette, resultat for hele landet av VGs valgulator:

KRF 29.5%
FRP 23.9%
SP 13.3%
AP 11.1%
V 10%
SV 6.6%
H 3.2%
RV 2.4%

(Oppdatering: Dette var statestikken som ble vist i helgen, og den skal skyldes en feil som ikke ble rettet, men som nå er korrigert. Men selv det oppdaterte resultatet kan forundre.)

Kristelig Folkeparti klart på topp? og Høyre omtrent på bunn med 3.2 prosent???, saaaansynlig!

Ser ut for meg som om over 20 % er hjulpet tilbake til barnetroen mens regjeringspartiene er dratt ut av maktens korridorer. Skulle likt å se partiboka til den som har laget denne testen. Hjelp fra helvete kaller jeg slikt. Mon tro om ikke noen i VGs politiske avdeling, som har laget testen, burde tenke seg to ganger om og vurdere om han/hun har havnet på rett hylle i livet. Subsidiært kan de lage en bedre test kjapt som F. Dum som jeg er tok jeg testen til tross (eller av trass) for alt dette. Ironisk nok havnet jeg på det partiet som får min stemme valgdagen...

Finalebord om 26 millioner


Totalt deltok 542 spillere under European Poker Tour i Barcelona der inngangsbilletten var på 5000€ eller ca. 40.000 kr (det koster å være kar). Det var dermed duket for å spille om totalt 26 millioner kroner når finalebordet var klart til start lørdags kveld. De 8 spillerne som tilslutt kjempet der var i chiprekkefølge:

1. Gregory Dyer, USA - 1.606.000
2. Mika Paasonen, Finland, 924.000
3. Mark Teltscher, England – 676.000
4. Nikolaus Jedlicka, Østerrike – 569.000
5. Sander Lylloff, Danmark – 502.000
6. Trond Eidsvig, Norge – 452.000
7. Patrick Bruel, Frankrike – 374.000
8. Adam Junglen, USA – 320.000


Trond Eidsvig klarte altså å spille seg inn på finalebordet, meget sterkt. Jeg skrev sist at jeg ikke hadde hørt om han, og at det muligens var hans første start i en EPT-turnering. Det stemte nok ikke. Eidsvig har en start tidligere i EPT, nemlig fra Dortmund dette året der nordmannen Andreas Høivold vant. Eidsvig har vært pokerproff i en 18 måneders tid og har en viss erfaring selv om det med spillere som Daniel Negreanu på startstreken ikke er all verden.
Som en ser hadde 20-åringe Gregory Dyer fra Minneapolis i USA fullstendig regjert siden jeg skrev noen ord om fredagens spill. Han hadde bare 155.000 chips når 13 spillere gjensto og gikk altså inn på finalebordet som suveren chipleader! Dette er litt av sjarmen med poker - spillet svinger. Når finalen startet så forsvant halve bordet på drøyt en time, den 4 og siste av disse var dessverre Trond Eidsvig som uansett gjorde en utrolig sterk turnering og sopte inn 2 millioner kroner! Ålesunderen som hadde to kamerater fra hjembyen med seg til Barcelona har sikkert fått merlyst på videre satsing etter dette. Han har dessuten fått en navn i pokerverden. Med 5.plassen til Eidsvig bekreftet Norge også sin plass i Poker og vi slo svenskene som stilte sterkt som alltid under EPT (alltid viktig å slå svenskene). Dermed var bare 4 mann igjen, sjelden kost at så mange går ut tidlig og mange satt derfor på store stacker og en kunne forvente mye spennende poker.


Greg hadde økt stacken ytterligere til over 2.1 mill chips på dette tidspunkt og var virkelig i vinden. Få hender senere hadde danske Sander Lylloff et utrolig vanskelig valg som hadde stor betydning for turneringsutfallet. Sander hadde raiset preflopp og Greg gjorde et aggressivt "all in move" på direkten. Han var vel vitende om at Sanders stack ikke tålte for mye. Sander Lylloff satt på A-9o og var vel først og fremst redd for at Greg satt med A-high. Sander callet og da Greg hadde K-10 kunne dansken smile bredt, i en slik sitasjon er A-9 ca. 58 % favoritt. Danske Lylloff vant hånden og doblet dermed stacken sin. En annen viktig hånd kom litt senere. Finske Mika Paasonen som hadde imponert stort hele uka satt med K-Js og fikk med seg Mark Teltscher som alltid går for mye action. Mark satt på K-4o og da floppen viste 8k-4k-Kh var det tid for en stor pott. Teltscher satt dermed med posisjon på finnen og to par. Mika på sin side hadde et topp-par med kicker og et flushdrag. Mika bød derfor 300.000, Mark Teltscher callet og spar 5 kom på turn. Det forandret ikke situasjonen og finnen raisechecket. og var all-in på Marks bet. Teltscher to par var drøyt 60 % favoritt i denne situasjonen mot finnens mange outs. Men finnen fikk ingen hjelp på river og dermed var Mika Paasonen ute. Finnen tok forresten opp poker for få år siden etter å ha sett den herlige pokerfilmen "Rounders" med blant annet pusen Matt Damon og den mer scary John Malkovich, en film som anbefales.

Det sto nå mellom Mark Teltscher, 2.7 mill. chips, Greg Dyer 2 mill. chips og Sander Lylloff 900.000 chips. Jeg nevnte i forrige post at den eksentriske Teltscher er en skravlebøtte, han fikk da også lov å samtale med romkamerat Sander (de hadde muligens akskjer i hverandre, slikt er slett ikke uvanlig) under spillets gang og ved en anledning, der Sander var all-in, spurte Teltscher om dansken satt på essene? Han fikk til svar "Nei" og foldet uansett. Selv om en aldri kan stole på en pokerspiller, og svaret kan ha betydd alt mellom himmel og jord, synes jeg dette var drøy kost. Riktignok er reglene i poker rimelig liberale når det gjelder prat, men slik direkte kommunikasjon virket usportslig. Riktignok finnes det 1000 måter en kan kommunisere skjult på i dette spillet, allikevel mener jeg at så åpenlys kommunikasjon på et bord der mange spillere gjenstår ikke hører noen plass hjemme. En "all-in" situasjon ville vært gunstig for disse to romkameratene på dette tidspunktet av spillet. De satt med store stacker, og en kan aldri vite om de hadde aksjer i hverandre. Mark hadde flere stunts som en turneringsleder med autoritet ville slått ned på, han reiste seg blant annet fra bordet når det ikke var spilt mer enn en drøy times tid og forlangte pause og gikk, utrolig nok fikk han 6 minutters pause i stedetfor en anmerkning. Ved en annen anledning begynte han å forklare Sander og Greg strategien de burde bruke.

Greg røk først av de 3 gjenstående da Sander satt med AA og dermed ble det Sander Lylloff og Mark Teltscher som skulle spille headsup om førsteprisen i Barcelona. Nær 10 millioner i førstepremie er ikke hverdagskost å spille om, og selv om 2.plassen ga over 5 millioner henger 1.plassen høy. Med seier ville Mark Teltscher blitt den første på EPT med 2 seire. Jeg har hilst på begge de to spillerne og begge er svært så optimistisk av natur og både smilet og en vits sitter løst. Der stopper tilsynelatende all likhet. Teltscher er en medgangs og følelsesspiller og helt turbo av natur. Lylloff er mer relaxed av natur og en typisk analytiker. Det viste seg tydelig på finalebordet der Lylloff spilte veldig solid mens Mark Teltscher ga mye action. Chipsen før headsup var: Lylloff: 3.658.000 og Teltscher: 1.765.000. Det kan virke som en stor chipdifferanse, men bare en all-in sitasjon ville fort kunne snu dette bilde og Teltscher var så absolutt med. Når Sander Lylloff noe senere gikk tung inn med bare J-10 fikk Teltscher, som satt på KK preflopp, sin gyldne sjanse til å doble stacken sin. Han gikk all-in og Sander callet. Teltscher var godt over rundt 84 % favoritt i denne hånden, men skal en vinne en slik turnering trenger en også en god porsjon flaks, og det hadde ikke briten på denne hånden. Lylloff plukket opp en knekt alt på turn, og hadde dermed tress, og for å understreke det hele plukket han opp den siste knekten på river og kunne smykke seg som seiersherre i EPT Barcelona 2007, 9.3 millioner Nkr rikere. Disse EPT-turneringene vises på webTV, en gratistjeneste som er til stor glede for pokerentusiaster. Slik ble sluttstillingen med prispengene i norske kroner:

1. Sander Lylloff, 9,3 mill.
2. Mark Teltscher, 5,3 mill.
3. Greg Dyer, 3,1 mill.
4. Mika Paasonen, 2,4 mill.
5. Trond Erik Eidsvig, 2,0 mill.
6. Adam Jungler, 1,6 mill.
7. Nikloaus Jedlickas, 1,2 mill.
8. Patrick Bruel, 831.000.

Du finner bilder og mye mer fra turneringen i Pokerstars blogg.

lørdag 1. september 2007

Pen norsk pokerinnsats

I dag spilles finalen av European Poker Tour i Barcelona. Denne EPT-turneringen viste nok en gang at Norge virkelig er å regne med blant toppnasjonene i poker. Norske spillere har i en årrekke vært i verdensklasse på nettet og spillere som Johnny Lodden og Annette Obrestad er allerede store pokerstjerner på nett. I de senere årene har resultatene også begynt å komme i vanlige turneringer. Lodden hadde en godt år på europatouren i fjor og Bjørn Erik Glenne vant som kjent EPT-turneringen i Barcelona i fjor der han sopte inn nær 700.000 € få måneder etter at han ble pokerproff.

I årets EPT-turnering i Barcelona var det ikke de mest meritterte spillerne som kom lengst, pokeresset Johnny Lodden røyk blant annet ut allerede første dag. Allikevel kom utrolig nok hele 8 norske spillere inn blant de 35 beste. Fjorårsvinner Glenne fikk den heller tvilsomme æren av å ryke først ut av de 8 norske spillerne som kom i pengene. Han var sikkert fornøyd med turneringen allikevel, 14.650€ eller nær 120.000 norske kroner gjør seg. Dessverre røk den ene etter den andre nordmannen etter dette og da spillet måtte avbrytes sent natt til lørdag var det bare en nordmann igjen, Trond Eidsvig fra Ålesund. Han er totalt ukjent for meg og det må betegnes som en stor overraskelse at han har kommet så langt selv om større bomber utvilsomt er detonert før i dette spillet før. Trond sitter nå med en medium stack etter å ha vært chipleader fredag kveld når det gikk over til 2 bord. Han dominerte det TV-sendte bordet sitt lenge og hadde over 900.000 chips sent fredags kveld. I en slik posisjon spiller en svært aggressiv og stjeler potter fra de som er shortstacked. Under en hånd der amerikaneren Adam Junglen hadde bettet så raiset Trond Eidsvig svært tøft med en bluffbet preflopp med QJ på hånden. Amerikaneren, som er en kjent skikkelse på PokerStars, synte og var all in med A10, floppet en ess og fikk dermed doblet stacken sin etter at turn og river gikk uten noe spess. Egentlig poker i et nøtteskall, en går fra himmel til helvete på en hånd. Eidsvig var plutselig barbert ned til en i mengden. Dersom Trond Eidsvig kommer til finalebordet blant de siste 8 i muligens sin første ETP-turnering vil det være en stor bombe - men større bomber har skjedd før i dette spillet.

Uansett artig med 8 nordmenn blant de 35 siste i en så stor turnering - norsk poker er i vinden! Endel kjendiser spiller også poker. Fotballspilleren Tomas Brolin var blant deltakerne i Barcelona, han har deltatt i slike turneringer før, men er utvilsomt ikke like stor i Poker som i fotball for å si det slik. En mer vellykket pokerspiller er sangeren
Patrick Bruel fra Frankrike. Han er blant de 13 siste i Barcelona som i dag kl. 15.30 skal kjempe om de 8 plassene rundt finalebordet. Den eksentriske briten Mark Teltscher er også med, jeg har opplevd han på nært hold og maken til skravlebøtte skal en lete lenge etter. Utrolig nok var han chipleader en stund. Denne fyren har en styrtrik far og jeg kunne fortalt noen ville historier om hvordan folk har forsøkt å loppe, og har loppet, denne mannen (evt. sponsoren hans...). Teltscher vant den 2. Europatouren i London 2005 og han ligger nå godt an til å nå finalebordet i Barcelona - miraklenes tid er ikke over.

Når de omsider har kommet ned til 8 spillere slik at finalebordet starter tipper jeg Nikolaus Jedlicka, Sander Lylloff, Mohamad Kowssarie og Adam Junglen sitter der og alle disse 4 unge og ekstremt lovende spillerne kan vinne og har en stor fremtid i poker foran seg. Rykte forteller at Nikolaus "Kaibuxxe" Jedlicka sopte inn over 2 mill $ online i juli, mannen er med andre ord hot så det holder og det virker som han spiller svært så avslappet i Barcelona. Når han også er chipleader i øyeblikket setter jeg stalltipset inn på at han drar inn 1.1 millioner euroene som står på spill i dag. Dette blir gøy å følge! Det er mulig å følge med på herligheta på
web-TV i regi av Pokerstars. Det blogges fra turneringa på en rekke steder, blant annet hos svenske Pokerstars og Aftonbladetsblogg.

Her er de 13 som spiller om en plass på finalebordet med stacken før dagens to bord starter:

Nikolaus Jedlicka, Østerrike, 879,000
Mika Paasonen, Finland, 715,000
Sander Lylloff, Danmark, 646,000
Juan Maceiras, Spania, 585,000
Mark Teltscher, Storbritania, 533,000
Adam Jungle, USA, 419,000
Trond Eidsvig, Norge, 339,000
Mohamad Kowssarie, Sverige, 294,000
Patrick Bruel, Frankrike, 270,000
Voitto Rintala, Finland, 253,000
Davidi Kitai, Belgia, 219,000
Greg Dyer, USA, 155,000
Philip Yeh, Sverige, 116,000